Flixie: wat is het en waarom wordt het steeds populairder?
Een flixie, het klinkt als een hip Gen Z woord. Helaas zullen veel mensen niet zo blij zijn met het begrip flixie. Het is namelijk een manier om ongezien hardrijders vast te leggen waarna ze een flinke bekeuring kunnen verwachten. Dit is een flixie en waarom ze zo populair zijn.
Wat is een flixie?
Een flixie is een samenvoeging van de woorden ´flits´ en ´dixie´. Kortom, de flixie betekenis is een dixie of mobiel toilet met daarin een verborgen snelheidscamera bedoeld om snelheidsovertreders te beboeten. Zie je een dixie langs de kant van de weg staan, dan is er dus een kans dat die niet bedoeld is voor wegwerkers, bouwvakkers of stratenmakers, maar om jou te bekeuren.
Een flixie hoeft overigens niet per se een snelheidscamera in een dixie of mobiel toilet te zijn. Het is een verzamelnaam voor snelheidscamera´s die verstopt zijn in grote objecten. Het kan ook een container, dakkoffer, aanhangwagen of billboard zijn. Het belangrijkste is dat de flitser niet direct als flitser wordt herkend.
Waarom een flixie?
Hardrijden is voor velen een grote ergernis en kan ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat hardrijders aangepakt worden. Hardrijden wordt op meerdere manieren ontmoedigd, onder andere door drempels, de inrichting van de wegen, maar ook door te flitsen en te bekeuren.
Veel dorpen en steden hebben vaste flitspalen om hardrijden te ontmoedigen. Inwoners van die gemeente weten na een tijdje precies waar die flitspalen zich bevinden. Ze zullen hier afremmen om vervolgens weer flink gas te geven. Ook staan er regelmatig politieauto´s met flitsers langs de weg. Dat heeft meer effect, maar door apps en websites zoals Flitsmeister weten veel automobilisten al snel waar ze staan.
Een flixie zorgt ervoor dat de snelheidscontrole voor alle bestuurders een verrassing is. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat autobestuurders niet alleen bij bekende flitsapparaten, maar ook op andere plekken zachter gaan rijden. Heb je wel eens een bekeuring voor hardrijden op de mat gekregen dan weet je dat die niet goedkoop zijn. De politie hoopt met de verrassingsacties om mensen te ontmoedigen hard te rijden.
Boetes voor te hard rijden
Wat als je dan toch geflitst wordt door een flixie? Dan ontvang je een boete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de snelheid en de plek waar je te hard hebt gereden. Te hard rijden binnen de bebouwde kom wordt strenger beboet dan op de snelweg. Als je 5 km te hard rijdt binnen de bebouwde kom dan levert dat een boete van 45 euro op. Dezelfde overtreding op de snelweg kost je 33 euro. Buiten de bebouwde kom kost dezelfde overtreding je 40 euro.
Ik ben Jonathan, een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om technologie, gezondheid, lifestyle of actualiteit, ik duik graag diep in de materie om informatieve en boeiende artikelen te creëren. Mijn doel is om complexe thema’s helder en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Met een scherpe pen en een nieuwsgierige geest blijf ik constant op zoek naar nieuwe inzichten en inspirerende verhalen. Schrijven is voor mij niet alleen een vak, maar ook een manier om kennis te delen en impact te maken.